Loading

Въпроси и отговори

Кога трябва да се провери предницата на автомобила?

Има няколко неща, които могат да сигнализират за необходимостта от регулиране на предницата. Първо, когато карате по права линия, автомобилът ви трябва да може да се движи направо. Ако дърпа настрани, автомобилът Ви може да е с нарушена геометрия. Второ, наблюдавайте неща като неравномерно износване на гумите, прекомерно дърпане и трудно управление. Всички те могат да бъдат признаци, че вашето превозно средство се нуждае от проверка.

Какво представлява окачването на превозното средство?

Окачването на автомобила ви има много функции, но основната му задача е да поддържа гумите на вашия автомобил в контакт с пътя. Тъй като никой път не е идеално равен, това означава, че окачването на вашето превозно средство поддържа гумите ви в контакт с пътя, независимо дали карате по неравен терен, попадате в дупки или се движите с висока скорост. Системата за окачване се състои от три основни части: пружини, амортисьори и стабилизиращи щанги. Пружините се използват за поемане на движенията и ударите в гумите ви. Има четири основни вида пружини: винтови пружини, листови пружини, торсионни пръти и въздушни възглавници. Винтовите пружини са най-често срещаните видове пружини.

Следват амортисьорите. Амортисьорът е конструиран така, че да абсорбира или намалява компресията и отскока на пружините и окачването. Те контролират нежеланото и излишно движение на пружината. Амортисьорите държат гумите Ви винаги в контакт с пътя.

Последната основна част от окачването на вашия автомобил е стабилизиращтата щанга. Това е U-образна стоманена пръчка, която е свързана с всяко от предните колела на автомобила. Когато вашето превозно средство се движи в завой, масата му се премества на едната страна. Когато това се случи, стабилизиращата щанга ще контролира окачването на всяко колело, за да изравни тежестта на шасито на вашето превозно средство и поддържа хоризонтално ниво на вашия автомобил. Трябва да се следи тяхното състояние и да се гарантира, че те работят правилно и са безопасни за шофиране

Как функционира диагностиката на двигателя?

Системата OBD (On-Board Diagnostics) е устройство, което открива проблеми в двигателя ви. Системата е създадена, за да подпомогне контрола на емисиите от превозните средства. По принцип тази система може да открие и информира водача за неизправности в двигателя. Той ще изпрати съобщение до компютърната система на двигателя (модул за управление на двигателя). ECM отговаря за контрола на много от процесите на вашия двигател, включително сместа въздух / гориво и емисиите. Системата ECM поддържа двигателя ви по-ефективен, като поддържа ниски емисии. ECM използва сензори за мониторинг на двигателя, регулиране на емисиите и / или времето на двигателя, когато е необходимо; тя ще информира водача, когато нещо не е наред с автомобила, като задейства лампа „проверете двигателя“ на таблото за управление. Ако вашата система OBD-II установи проблем, тя ще запише и съхрани съответния код за проблема, който може да бъде достъпен от техник. Обучен техник може да свърже своя компютър към вашата ECM система, за да получи кода за грешка и да диагностицира проблема. OBD системата прави много по-лесно за един техник да определи какъв всъщност е проблема с вашия двигател.

Как функционира системата за впръскване на гориво?

Системата за впръскване на гориво е задължителна, за да се запази ефективността на вашият автомобил. Горивните инжектори са разположени във всмукателния колектор и горивото се впръсква през малка дюза. Инжекторът на горивото използва специална дюза за разпръскване на горивото като мъгла, вместо силен струен поток. Просто помислете за дюзата на маркуча, който използвате в двора си. Можете да промените как водата изтича от дюзата ви. Може да има плътен поток, мъгла и много други настройки. Инжекторът за гориво трябва да пръска гориво като мъгла, защото е по-лесно за двигателя да гори. Когато натискате педала на газта, клапанът на газта на вашия автомобил (който е вентил, се отваря и пуска въздух във вашия двигател) работи във връзка с инжекторите за гориво. Когато клапанът за газта се отвори, инжекторът на горивото пръска гориво, за да се смеси с въздуха и след това влезе в цилиндрите на двигателя. Горивните инжектори могат да се замърсят и да се запушат с течение на времето, което ще доведе до лоша производителност, лош пробег и завишаване на вредните емисии. Инжекторът на горивото може да се запуши около клапана и дюзата. Отворът на дюзата на инжектора на горивото е много малък; тъй като дюзата за гориво трябва да изпръсква фина мъгла, всяко малко натрупване на замърсявания може да повлияе на работата на инжектора на горивото. Завърсяването може да се състои от восъци, мръсотия и други въглеродни отлагания. Най-голямо натрупване възниква при кратки пътувания, което означава, че превозното средство обикновено пътува само за петнадесет минути; нискокачественият бензин също води до запушване на инжекторите.

Как работи охлаждащата система?

Повечето от енергията, произведена от двигателя на вашия автомобил, се превръща в топлинна енергия. Вашият двигател произвежда голямо количество топлина, което трябва да се управлява от охладителната система на двигателя. Охладителната система предпазва двигателя на автомобила от прегряване, но също така позволява на двигателя да се загрее много бързо и да остане при постоянна температура. Двигателите са по-малко ефективни и по-податливи на замърсяване, когато са студени. Охлаждащите системи използват флуид, наречен антифриз, за ​​да контролират температурата на двигателя. Охладителите на двигателя трябва да могат да издържат на температури под 0 градуса без замръзване и над 250 градуса без кипене. Водата не е най-доброто решение защото замръзва при температури под 0 градуса, също така кипи при по-ниски температури от антифриза. Ето защо вашето превозно средство използва вещество, наречено етиленгликол, което подобрява точките на кипене и замръзване; етилен гликол се смесва с вода, за да контролира температурата на двигателя ви. Това вещество се нарича антифриз. Антифриза обикновено е 50% вода и 50% етиленгликол. Той преминава през тръбите и каналите на двигателя, за да поеме топлината и да го охлади. Също така съдържа инхибитори на ръжда и корозия, както и смазочни материали. Охлаждащата система е проста за промиване и пълнене. Старият антифриз на двигателя на вашия автомобил се източва от радиатора, охлаждащата ви система се промива и в радиатора се добавя нов антифриз.

За какво служат и защо е необходима смяната на ремъците?

Ангренажен ремък

Основната функция на ангренажния ремък е да осигури точната синхронизация между разпределителния и коляновия вал. Като зъбно колело зъбите на ангренажния ремък лягат по профила на зъбния барабан. Разпределителния вал активира клапаните, докато буталата на двигателя посредством мотовилка задвижват коляновия вал. Тази схема осигурява синхронизирано задвижване, като разпределителния и коляновия вал имат пропорционална постоянна скорост на въртене.

Напоследък ангренажния ремък все по-често се използва и за задвижване на други компоненти като водна или инжекционна помпа.

Обтяжни и паразитни ролки

Обтяжните и паразитни ролки имат същия строеж като всеки един лагер. Вътрешността на лагера се състои от метални сачми, които се движат по вграден канал, като по този начин се осигурява неговото равномерно движение.

Обтяжната ролка осигурява правилното обтягане на ремъка.

Какво може да се случи

Ангренажният ремък и прилежащите му ролки имат „живот“ равен на 50 000 до 150 000 километра за различните типове и двигатели. Тази информация може да се получи от производителя на дадения автомобил. При движение „на пълна газ“ ремъкът извършва няколко хиляди завъртания в минута, а обтяжните и паразитни ролки, няколко пъти повече. Ангренажния ремък най-често се къса в следствие на прекомерното си износване или в следствие на блокирала ролка. Това почти винаги води до повреда по клапаните, буталата и много други неща по двигателя или с други думи ще е нужен основен ремонт.

Далеч по-спокойни могат да бъдат собствениците на превозни средства с ангренажна верига, макар че и тя се разтяга с течение на времето. Този процес обаче е толкова бавен, че в много случаи се изравнява с продължителността на живот на самия автомобил. Индикатор за прекомерното износване на веригата е лекото почукване и пращене, показващо, че автоматичният обтегач е достигнал крайното си положение и е настъпил моментът за смяна.

Ако се скъса пистов ремък, който обикновено отговаря за работата на алтернатора, сервоусилвателя и климатика, последствия за двигателя няма да има, но пък ще спре да работи сервото на волана, в следствие на което колата ще стане трудноуправляема. Ще спре и зареждането на акумулатора, който отговаря за функцията на всички електронни и електрически устройства в автомобила. Всичко това ще доведе до едно – невъзможност за нормална или каквато и да е експлоатация на автомобила.

Какво препоръчваме:

Регулярната инспекция на този изключително важен за „здравето“ на двигателя елемент е задължителен. Няма производител, който да не предписва интервали за подмяна, но те са само препоръчителни. Затова ви препоръчваме да проверявате състоянието на ремъка и евентуална подмеяна и по-рано от предписанията.